Lázár János is megszavazta a ,,túlhatalomtörvényt”

Hirdetés
Lázár János is megszavazta a ,,túlhatalomtörvényt”
Hirdetés

Az Országgyűlés 137 igen, 53 nem és 0 tartózkodás mellett fogadta el a koronavírus-törvényt, melynek értelmében a veszélyhelyzet végéig Orbán Viktornak nem kell elszámolnia a rendeleteivel a Törvényhozás előtt, és a megválasztott képviselők sem vizsgálhatják felül a kormány védekezéssel kapcsolatos intézkedéseit. Az összes ellenzéki módosító javaslatot leszavazták – nyilván a nemzeti összetartozás égisze alatt.

Az ellenzék a legutolsó pillanatig próbálta meggyőzni a kormányzatot arról, hogy még egy ilyen válságos helyzetben is szükség van demokratikus garanciákra. Arra kérték a kormánypárti politikusokat, hogy időkorlátok közé szorítsák a rendeleti kormányzást, és legalább 60, 90 naponta számoljanak el a Parlament előtt, illetve lehetőséget kértek arra is, hogy a rendeleteket legalább utólag megerősíthesse a Ház.

Emlékezetes, a felhatalmazási törvényre azért volt szükség a kormányzat szerint, mert a veszélyhelyzetben meghozott rendeletek hatálya 15 naponta lejár, ha azokat nem erősíti meg a parlament. A kormányzat azonban a járvány elleni védekezés során is inkább a parlamenti ellenzék kiiktatásával foglalatoskodott, és kitalálta,

addig legyenek érvényesek a rendeletek, ameddig a kormány fenntartja a veszélyhelyzetet.

Jellemző a kormányzati hozzáállásra, hogy a hétfői szavazást követő percekben a Fideszhű sajtó már azzal riogatta a magyar embereket, hogy az ellenzék miatt kell feloldani a határzárat – azonban

erről a propagandakampányról is kiderült, hogy pusztán szimpla, rosszindulatú hazugság, tudatos hisztéria/pánikkeltés volt.

Ugyanis nem a felhatalmazási törvény elfogadásától függ a járvány elleni sikeres védekezés.

Az elfogadott törvény értelmében továbbá a börtönnel sújtható közveszéllyel való riogatás, de egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az is,

“aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa”.

Amely szintén aggályos, hiszen hogyan lehet a védekezés közepén az eredményesség kapcsán megfogalmazni kötelező érvényű álláspontokat.

(alfahir.hu nyomán, fotó: Wikimedia Commons 2016.05.02.)

Hirdetés

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés