A kormány meghagyja a polgármestereknek, hogy rúgják ki a közmunkásokat

Hirdetés
A kormány meghagyja a polgármestereknek, hogy rúgják ki a közmunkásokat
Hirdetés

A héten Juhász Tünde kormánymegbízott asszony meghívására a polgármesterek meghallgathatták, milyen jól teljesít az ország (2010-hez képest valóban, minden más országhoz képest kevésbé), majd közölték, hogy az önkormányzatoktól elveszik a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatottak keretének felét. 

Az éves költségvetés elfogadása után, a múlt szerdán kapott telefont a kübekházi polgármester a megyei kormányhivataltól, hogy másnap délig küldjék el a leépítendő közmunkásokat tartalmazó listát – erről ő maga számol be annak a videófelvételnek a tanulsága szerint, amely most szerdán készült a települési polgármesterek részvételével tartott szegedi tanácskozáson, amelyet Juhász Tünde, Csongrád megyei kormánymegbízott meghívására tartottak.

A kormány a polgármesterekre tolja a piszkos feladat elvégzését

A felvételen Molnár Róbert kübekházi polgármester igen felháborodottan beszél arról, hogy milyen lehetetlen helyzetbe hozták a településeket. Kübekházán például „a költségvetésbe egyetlen ember bérét sem tudom betervezni ezeknek a feladatoknak az elvégzésére”. Pedig a közmunkások a választás előtt még egyhavi jutalmat kaptak, s megköszönték nekik „az országért, a népért, a közösségért” végzett áldozatos munkájukat; a település maga pedig dicséretet kapott a Belügyminisztériumtól, amiért értékteremtő közmunkát végeztet. Persze „nálunk nem pajkaszegi közmunka folyik” – mondta, utalva az egyik kereskedelmi televízió népszerű sorozatának közmunkás szereplői által végzett (pontosabban nem végzett) tevékenységére.

„Én nem ragaszkodom a közfoglalkoztatáshoz, adják ide nekünk tíz ember bérét, aki a közmunkások által végzett munkát elvégzik”

– tett egy javaslatot, majd közölte:

„ott a kübekházi lista, én senkit nem akarok és nem is tudok onnan levenni, csináljanak vele Önök, amit akarnak”.

Miért kell az önkormányzatokat kivéreztetni?

„Éppen a program előnyei vesznek így el, az általam is támogatott ’Segély helyett munkát’ elve sérül”

– fogalmazott Márki-Zay Facebook posztjában, amelyben emlékeztetett arra is, hogy decemberben még szó sem volt a változtatásról. A 32 milliós elvonást csak most, a költségvetéseink elfogadása után közölték. Pedig a megyében a 2016-os 7000-ről tavaly már 1200 alá csökkent a közfoglalkoztatottak száma – mutatott rá, érthetetlennek nevezve, miért nem elég a természetes csökkenés.

Tovább csökken a keret

A nadrágszíj meghúzása országos szinten nem váratlan és nem is meglepő, hiszen március elsejével indul a 2020-as új közmunkaprogram, amelyre az idén 140 milliárd forintot szán a kormány. Ez az összeg 40 milliárddal kevesebb, mint tavaly, a 2016-os csúcsnak – akkor 340 milliárdot költöttek erre a célra – pedig mindössze 41 százaléka – mutatott rá cikkben a napokban a Népszava. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy míg négy éve 200 ezren dolgozhattak közmunkásként, addig az idén már csak alig százezren.

Hirdetés

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Hirdetés