A hétvégi időközi választásokon újabb vereségeket szenvedtek a fideszes jelöltek

Hirdetés
A hétvégi időközi választásokon újabb vereségeket szenvedtek a fideszes jelöltek
Hirdetés

Bár több független jelölt is kormánypárti támogatással indult a vasárnapi időközi választásokon, Orosházán pedig saját jelöltje volt a Fidesz-KDNP-nek, mégsem örülhettek az eredményeknek.

Orosházán az 1. egyéni választókerületben élők voksolhattak önkormányzati képviselőre. Októberben ugyanis szavazategyenlőség alakult ki, a fideszes Tóth Zoltánné és az ellenzéki Raffai János is 417-417 szavazatot gyűjtött össze. Igaz, akkor még bekavart mellettük az MSZP politikusa, Füvesi Sándor, aki 161 voksot, s így 16,18 százalékot kapott. A két versenyzőnek ezúttal is jutott egy harmadik vetélytárs, ő viszont most a Munkáspárt politikusa, Ujj György Imre volt, aki mindössze nyolc szavazatot (1,21 százalék) tudott összeszedni.

Raffai János előnye viszont ezúttal jóval nagyobb lett: a 351 szavazat 53,18 százalékra volt elég, míg Tóth Zoltánnénak 301 jutott (45,61 százalék).

A borsodi Cserépváralján polgármester-választást kellett tartani, miután októberben itt szintén szavazategyenlőség alakult ki. Akkor függetlenként állt rajthoz Dávid Zoltán és Tóth Tamás, és egyaránt 133 voksot (47 százalék) gyűjtöttek össze. Elindult mellettük a szintén független Dusza Miklós, jelenléte viszont csak 17 szavazatra (6,01 százalék) volt elég. A két fő jelöltnek most nem volt vetélytársa, azonban nem ezen múlott Dávid Zoltán győzelme. Még javított is őszi eredményén, 168-an választották őt (56 százalék), míg Tóth Tamást szinte épp annyian, mint októberben, 132-en (44 százalék).

Az eredmény csalódással töltheti el a Fideszt, miután a korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) is vezető Tállai András támogatásáról biztosította Tóth Tamást.

Zala megyében két településen, Lakhegyen és Lendvadedesen is időköziket kellett tartani. Előbbi településen jelölt hiányában maradt el akkor a választás, most viszont bőven akadtak indulók. Polgármesternek csupa független indult, valamint a Zöldek jelöltjeként Végh Ferenc, de ő kereken nulla szavazattal az utolsó helyre futott be. Az első helyen majdhogynem szavazategyenlőség jött létre, Ujvári Katalin 90 voksot kapott, vele szemben a szintén független Méhes Máté pedig 87-et. Ferenczi Helga némileg lemaradt a 65 vokssal, Buday József pedig még inkább, ő csak 14-et kapott. Képviselőnek is csupa függetlent választottak: Csiszár Zoltánt, Varga Miklósnét, Kulcsár Szilárdot és Fókás Gábort. Utóbbi 127 szavazatot kapott, ez még elég volt, Buday József 111 voksa viszont már nem. Az indulók közt nem volt ott a korábbi polgármester, illetve a korábbi képviselő-testület egyetlen tagja sem.

Lendvadedesen azért kellett időközit tartani, mert a képviselők száma a testület vagy a közgyűlés működéséhez szükséges létszám alá csökkent. A névjegyzékben csupán 28 fő szerepel, közülük pedig három kivételével mind az urnák elé járultak. Két függetlent lehetett választani, és Lőrincz Attila nyert (15 szavazat), szemben Wade-Kardos Zsuzsánnával (10 szavazat).

A zalai Esztergályhorvátiban és a Komárom-Esztergom megyei Banán is szavazategyenlőség miatt kellett polgármestert választani. Brunner most 141 szavazatot (55,08 százalék) kapott, míg Farkas 108-at (42,19 százalék). Harcba szállt még a független Proksa József és a Zöldek-jelölt Németh Györgyi Ilona, jelenlétük pedig 5 és 2 szavazatra volt elég. Ősszel még Brunner és Farkas is egyaránt 87-87 voksot szedett össze, de függetlenként Jelinek Orsolya behúzott még 49-et. Távol maradásából láthatólag Brunner tudott hasznot húzni.

Banát a független Toma Richárd vitte (320 szavazat, 40,15 százalék), vele szemben pedig Horváth Márta lett a második (285 szavazat, 35,76 százalék). A harmadik Kovácsné Geszterédi Renáta (90 szavazat), és itt is volt egy mikroszkopikus, négy szavazatos eredménnyel büszkélkedő Zöldek-jelölt, Kézsmárki Vilmos.

(magyarhang.org nyomán)

Hirdetés

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés