600 millióval több volt az árajánlat, mint a rávaló pénz, de a makói önkormányzat túl olcsónak találta

Hirdetés
600 millióval több volt az árajánlat, mint a rávaló pénz, de a makói önkormányzat túl olcsónak találta
Hirdetés

A szegedi Dél-Konstrukt Kft. 4,3 milliárd forintért vállalta volna a Hagymatikum bővítését, úgy, hogy erre 3,7 milliárd volt a fedezet, de az önkormányzat túl alacsonynak tartotta az összeget – derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer nyilvántartásából, amit az Átlátszó vett észre.

A Dél-Konstrukt Kft. vitarendezési kérelméből az derül ki, hogy a fideszes vezetésű önkormányzat túl alacsonynak tartotta a szegedi cég ajánlatát. “Tárgyi közbeszerzési eljárás vonatkozásában a nyilvánosan elérhető önkormányzati előterjesztés alapján a közbeszerzési eljárás becsült értéke nettó 3.659.507.874,-Ft, Ajánlati árunk pedig ezt meghaladóan nettó: 4.357.814.321,-Ft. A bontási jegyzőkönyv sem a becsült érték, sem a rendelkezésre álló keret vonatkozásában nem tartalmaz adatot. Az aránytalanul alacsony vállalás így esetünkben nem állhat fenn – a nyilvánosan elérhető becsült értéken alapulva -, ha maga az ajánlatkérő is a mi vállalásunknál alacsonyabb összegben határozta meg a becsült értéket.”

Vagyis, annak ellenére, hogy a Dél-Konstrukt Kft. a rendelkezésre álló összegnél 600 millió forinttal drágább ajánlatot adott, az önkormányzat szerint ez túl alacsony.

A közbeszerzési dokumentum úgy folytatódik, hogy az önkormányzat a Dél-Konstrukttól újra elkérte a teljes kimutatást a költségekre, amit egyébként is megkapott a pályázattal. “Jelen ügyben sem egyértelmű, hogy Ajánlatkérőben a költségvetés mely pontjai ébresztettek kétséget. Az sem tisztázott továbbá, hogy mi az a mérce, melyhez viszonyítva Ajánlatkérő aránytalanul alacsonynak találja az ajánlati árunkat. Az indokolás kérésben Ajánlatkérő nem fejti ki, hogy a becsült értékhez vagy a közbeszerzési eljárás megindítását megelőzően végzett piacfelmérés alapján vagy az anyagi fedezet meghatározásához használt egyéb adatok alapján jutott erre a következtetésre?” – írta a cég.

Az önkormányzat 2020. március 4-én hétnapos, majd március 23-án háromnapos határidőt adott a Dél-Konstruktnak az árindoklásra. A cég válasza: “az Ajánlatkérő által kértek nem állnak arányban a teljesítésre megadott határidővel”. A vége az lett, hogy a Dél-Konstrukt kérelme “vitathatatlanul elkésettnek tekinthető, így arra Ajánlatkérő jogszabályi felhatalmazás hiányában érdemi választ nem ad.”

A fideszes önkormányzatnak tehát nem kellett megindokolnia, miért nem tetszett neki a Dél-Konstrukt ajánlata.

Rajtuk kívül még a Fehérép Kft. (7,1 milliárd) és a West Hungaria Bau Kft. (7,7 milliárd) adott ajánlatot, de ez a közbeszerzés eredménytelen lett.

Az önkormányzat honlapjára feltöltött dokumentum szerint feltételes, közzététel nélküli tárgyalásos új közbeszerzést indítottak, ahová csak a korábban elkaszált cégeket hívják meg: a Fehérép Kft.-t és a stadionépítésekről ismert, Orbán Viktor vejének volt üzlettársa tulajdonában álló West Hungaria Bau Kft.-t.

Hirdetés

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés