Lázár szerint a Fidesz vezetői jobban járnának, ha szembesülnének a problémákkal

Hirdetés
Lázár szerint a Fidesz vezetői jobban járnának, ha szembesülnének a problémákkal
Hirdetés

Lázár János a Spirit FM Keljfel Jancsi! című műsorában szerepelt. A térség országgyűlési képviselője szerint  kötelessége, hogy kritikát fogalmazzon meg pártjával szemben. Úgy véli ugyanis, a Fidesz vezetői jobban járnak azzal, ha most szembesülnek a problémákkal, ahelyett, hogy egy 2022-es vereségen zokognának.

Bár meghívták, de mégsem volt jelen Lázár János Orbán Viktor múlt vasárnapi évértékelő beszédén, helyette egy kézilabda mérkőzésen vett részt Szegeden. Abban sincs semmi rendkívüli szerinte, hogy csak aznap reggel döntötte el, hogy oda megy, ahol végül Csányi Sándor OTP-vezérrel volt jelen.

Lázár kancelláriaminiszterként indította el a Kormányinfót, ezzel kapcsolatban elmondta, korábban nem volt arra példa, hogy más is tartotta volna ezt a műfajt, manapság a miniszterelnök is kiáll Kormányinfóra, igaz, szigorúan csak egyszer egy évben. A politikus szerint ez „jó és pozitív dolog”, hogy időkorlát nélkül válaszol az újságírók kérdéseire.

Az idei nemzeti konzultációval kapcsolatban megjegyezte, hogy ez minden évben van, mert a Fidesz a konzultációkra építve vezeti az országot, és nem hagyja ki a választókat a döntésekből. Kérdésre elárulva, miszerint mi a különbség számára a népszavazás és nemzeti konzultáció között, azt felelte:

helyesnek tartja azt a demokráciaértelmezést, amely a választópolgárokat megkérdezi és bevonja a hatalomgyakorlásba. Nem gondolja azt sem, hogy ezek manipulatívak lennének, hiszen részben a kormányzati szándékok megerősítését vagy gyengítését szolgálhatja, ráadásul minden esetben szenzitív kérdésekről van szó, mint bevándorlás vagy családvédelem.

Lázár János annak sem tulajdonít nagy jelentőséget, hogy a jelenlegi konzultációban szereplő témák hogyan kerültek a felszínre. Ezek szerinte nem most kezdődtek, és még a kormány tagja volt, amikor már szó volt az iskolai szegregációról és a börtönben lévők kártalanításáról is. Bár ezek voltak már napirenden korábban is, de szerinte azért kerülhetett ennyire előtérbe most, mert most jutott el abba stádiumba a két ügy, hogy tömegesen kell pénzeke kifizetni. Majd hozzátette azt is a volt kancelláriaminiszter, hogy a politika világában „természetesnek és evidenciának” vehetjük azt, hogy „mindenki a saját szája íze szerint szeretné befolyásolni az embereket”.

Az önkormányzati választás eredménye szerinte finoman fogalmazva is „megfontolást igényelne”, és szerinte a fideszes szavazók üzentek elsősorban, hogy változzanak, máskülönben elveszítik az ő szavazataikat. Mint mondta, elég monolitikus a Fidesz belső vitakultúrája, ő azonban ragaszkodik a véleménye elmondásához. Szerinte azzal tesz jót, ha felhívja a figyelmet a kockázatokra, és a Fidesz vezetői jobban járnak azzal, ha most szembesülnek ezekkel, minthogy 2022-ben a választási vereségen zokogjanak.

A teljes beszélgetést itt tudja meghallgatni.

Hirdetés

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Hirdetés