Lázár János felügyelete alá kerülhet egy milliárdokból felújított kastély

Hirdetés
Lázár János felügyelete alá kerülhet egy milliárdokból felújított kastély
Hirdetés

Szakképzési és kulturális célokra hasznosítaná a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt a mezőhegyesi állami tangazdaság, ha a törvényjavaslatot megszavazzák a parlamentben – vette észre a HVG.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyra másfél milliárd forint uniós, és 1,7 milliárd forint nemzeti támogatást költhetnek el összesen, az Ybl Miklós tervezte patinás épületegyüttes és a park felújítása a félidőn már túl jár. A vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter javaslata szerint az állam ingyenesen átadná a tulajdonjogot a szintén állami mintagazdaságnak, amelynek a felügyeletével megbízott Lázár János megbízatását éppen a napokban hosszabbították meg 2022 májusáig. A tervezet szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. oktatási, szakképzési és kulturális céljainak megvalósítását támogatná az állam Békés megye egyik legimpozánsabb kastélyának átadásával.

A két és fél ezer lakosú békési településnek nagy tervei voltak korábban a kastéllyal, 2012-ben sikerült megszerezniük a kastélyt úgy, hogy a tulajdonjog az állami vagyonkezelőnél maradt, majd pályáztak is a felújításra, de sikertelenül próbálkoztak. Hat évvel ezelőtt a polgármester azt mondta a Délmagyarország munkatársának, hogy az 52 szobás kastély alsó szintjén a főúri életet mutatnák be a turistáknak, a felső szinten pedig szállodát alakítanának ki. A településnek évente 3 millió forintot hozott, 15 milliót vitt az 1875-ben épült kastély, amelyhez franciakert és angolkert is tartozik. 2019-ben egy GINOP pályázattal elindult a felújítás, a kiskunhalasi Modinvest Kft. nyerte a kivitelezést, lassan elkészülnek a munkával.

A parlament elé kerülő javaslat szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. oktatási és kulturális területen hasznosíthatná az épületegyüttest. (A Ménesbirtok fenntartásában, Mezőhegyesen mezőgazdasági szakközépiskola működik.) A szabadkígyósi kastélyban 66 éven át folyt oktatás, szakiskola működött itt, a főúri ebédlőben akkoriban tornatermet rendeztek be. Az nem ismert, hogy ezúttal mit takar az oktatási célok elősegítése, amit nagyban segíthet a kastély. Az ingatlant ingóságaival együtt adják át a Ménesbirtoknak, és határozatlan ideig szóló elidegenítési tilalmat rendeltek el.

Hirdetés

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Hirdetés