Ikerbárányokkal kezdődött az ellési szezon Kardoskúton

Hirdetés
Ikerbárányokkal kezdődött az ellési szezon Kardoskúton
Hirdetés

Január közepén megérkeztek az első cigája bárányok a Körös- Maros Nemzeti Park Igazgatóság kardoskúti Sóstói Állattartó Telepén. Ráadásul mindjárt az első ellésnél ikrek jöttek a világra. A két jerke azóta is szépen fejlődik.

A cigájáknál meglehetősen gyakori az ikerellés, az esetek 30-40 százalékában nem egy, hanem mindjárt két apróság jön világra. Igazgatóságunk kardoskúti telepén az anyák ivarzása meglehetősen intenzív volt, ezért nagy arányban vemhesültek és szép szaporulatra számíthatunk. Január közepe óta egymás után születnek az újabb és újabb kisbárányok. Az ellési szezon március közepéig tart.

A cigája mamák kifejezetten jó nevelőképességű anyáknak minősülnek. Nyugodt vérmérsékletűek, türelemmel nevelik utódaikat. A bárányok rögtön a születésük után krotáliát kapnak, amely az azonosításukhoz szükséges. Először néhány napot elkülönítve töltenek anyjukkal az úgynevezett fogadtatóban, ahol folyamatosan figyelemmel kísérjük viselkedésüket, fejlődésüket. A tejpótlásra is fel vagyunk készülve, bár erre nagyon ritkán van szükség, ugyanis a cigája mamák nagyon jó tejtermelő képességgel rendelkeznek.

Néhány nap elteltével a fogadtatóból egy kisebb csoportba helyezzük át őket, ahol 8-10 anya és bárányaik vannak együtt. A következő állomás egy még nagyobb csoport, ahol a bárányok egyhónapos koruktól már finom darát és gyepszénát (bárányszénát) is kapnak. Természetesen a szoptatás időszakában az anyáknak is a legjobb minőségű szénát adjuk.

(Kép és szöveg: kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Hirdetés

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés